De Bevalling
Na al die maanden wachten is het eindelijk zo ver. De dag van de bevalling breekt aan. We willen jullie hier graag wat meer informatie over geven.
Na al die maanden wachten is het eindelijk zo ver. De dag van de bevalling breekt aan. We willen jullie hier graag wat meer informatie over geven.
Op deze pagina leggen wij jullie graag alles uit over de bevalling. Dit is een aanvulling op onze bevalavond en de gesprekken die we tijdens het spreekuur met elkaar zullen hebben. Stel dat je onduidelijkheid ervaart of vragen hebt, maak dit dan bespreekbaar op het spreekuur.
LET OP: De informatie op deze pagina is belangrijke informatie en wij adviseren jullie dit grondig door te nemen. Wij zien dat wanneer jij en je partner goed zijn voorbereid, jullie de bevalling vaak prettiger ervaren.
Spannend! Tussen de 37 en 42 weken mag jullie baby geboren worden en komt bij de meeste vrouwen de bevalling vanzelf opgang. Meestal gebeurd dit tussen de 40 en de 41 weken (35%). Maar 4-5% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum en maar 16% bevalt tussen de 41 en 42 weken. Daarnaast begint in de meeste gevallen de bevalling met weeën (90%) en in sommige gevallen met het breken van de vliezen (10%).
Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van het gemiddelde verloop van de bevalling. Weet dat dit altijd een richtlijn betreft en bij iedereen anders is. Het is bedoeld om jullie een beeld te geven van hoe een bevalling vaak verloopt.
Ook hebben wij onze bevalavond gedigitaliseerd waar aanvullende en verdiepende info te horen is. Dit zijn 4 korte filmpjes die we je adviseren om samen met je partner aandachtig te bekijken voordat jullie de rest van de pagina doorlezen.
Zijn de weeën begonnen? Of zijn je vliezen gebroken? Lees hier wanneer je contact met ons moet opnemen.
De bevalling kan op twee manieren beginnen: met de start van weeën of met het breken van de vliezen. Hieronder hebben wij een richtlijn gemaakt zodat jullie weten wanneer je altijd contact met ons op moet nemen. Bij ongerustheid, vragen of behoefte aan contact mag je ons uiteraard ook altijd bellen.
LET OP: De onderstaande instructies gelden van 37 weken. Heb je eerder twijfels of de bevalling is begonnen dan wacht je nooit af maar bel je altijd direct naar het dienstnummer.
In 10% van de gevallen start de bevalling met het breken van de vliezen. Je kunt dit herkennen aan het verlies van helder vocht (kleur mag ook een beetje rozig of wit zijn) dat je niet tegen kan houden. Dit kan in één keer veel zijn, of steeds kleine beetjes. Vanaf het moment dat je vliezen gebroken zijn, zul je de hele tijd vocht blijven verliezen totdat de baby geboren is. De baby komt niet zonder vruchtwater te zitten aangezien dit steeds opnieuw aangemaakt wordt door de placenta.
Probeer altijd wat vocht op te vangen in een glas of bakje. Is dit moeilijk kun je ook een boterhamzakje in je ondergoed doen en deze twee uur te laten zitten. Wij willen namelijk altijd graag de kleur van het water beoordelen. Ook als je twijfelt of je vliezen gebroken zijn, is het belangrijk zoveel mogelijk te bewaren (zoals maandverband) of foto’s te maken.
In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. Zoals boven aan de pagina en in de digitale bevalavond beschreven wordt, begint dit vaak eerst wat onregelmatig en komt in het verloop van tijd steeds sneller. Meestal als je onderstaande instructies aanhoudt zit je vaak in de actieve fase (zie uitleg hierboven).
Je belt ons tevens altijd wanneer:
Tijdens de bevalling zijn er een aantal dingen die we vaak zien en waar je ons niet direct voor hoeft te bellen of je zorgen over hoeft te maken:
Heel simpel: wij staan er voor jou! Wij vinden het belangrijk dat je als vrouw, barende en moeder het gevoel hebt dat je gehoord wordt, dat beslissingen gezamenlijk worden genomen, er duidelijke communicatie naar jou en je partner is en dat er naar jullie wordt geluisterd.
Daarnaast doen we ons best onze begeleiding aan te passen naar jullie wensen en behoefte. Waar de ene vrouw gebaat is bij actieve coaching, nemen we bij de ander juist meer een rol op de achtergrond aan. Waar nodig nemen we de leiding of geven we juist meer ruimte. Geef ons ook vooral (tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling) aan wat jij denkt nodig te hebben.
Wij werken nauw samen met de gynaecologen van het ZMC. Dit resulteert in dat wij bevallingen met een aantal medische indicaties in samenwerking met de gynaecoloog toch nog zelfstandig mogen afmaken. Zo blijft je vertrouwde verloskundige degene die jullie zal begeleiden, wel zo fijn! Wel zal er gedurende de weeën een CTG (hartfilmpje van de baby) gemaakt worden.
Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
Let op: we hebben deze afspraken alleen met het ZMC. Wil je in een ander ziekenhuis bevallen, dan neemt de gynaecoloog in bovenstaande gevallen de bevalling volledig over.
Soms loopt een bevalling anders dan we van te voren hadden bedacht. In dat geval zal de gynaecoloog de zorg van jouw bevalling overnemen. Wij vinden het ontzettend belangrijk om jullie te blijven steunen en doen ook altijd ons best om bij jou te blijven ondanks dat wij niet meer de eindverantwoordelijke over de zorg zijn.
Alles wat je nodig hebt tijdens of na de bevalling op een rijtje.
Zorg dat je altijd het dienstnummer van Lavita bij de hand hebt (085-0801539) en je weet naar welk team je moet bellen. Op de achterkant van het mapje van Lavita staat in welk team je zit (ronde sticker met de kleur van je team) of je kunt het vinden in de bevestigingsmail van de intake. Ook is het handig om het telefoonnummer van de kraamzorg in je telefoon te hebben staan voor na de bevalling.
Denk er goed over na of je tijdens de bevalling wilt dat je omgeving weet dat het begonnen is. Vaak resulteert dit in goed bedoelde appjes of berichten, die soms afleidend kunnen zijn of je een gevoel van verplichting kunnen geven.
Bedenk je zelf ook dat veel aanwezigen tijdens de bevalling ook heel erg kan afleiden. Wij adviseren jullie dan ook om niet meer dan 2 extra mensen tijdens de bevalling aanwezig te hebben.
Regel op tijd (flexibele) oppas voor eventuele kinderen en zorg dat je je vervoer naar het ziekenhuis hebt geregeld. Ook als je thuis bevalt is het belangrijk dat je dit hebt geregeld mochten we toch onverwacht naar het ziekenhuis moeten.
Belangrijk: Jullie komen altijd zelf naar het ziekenhuis. Je rijdt dus alleen met ons mee indien dit medisch nodig is. Heb je moeite met het regelen van vervoer? Laat ons dit weten op het spreekuur, dan denken we met je mee voor een passende oplossing.
Bevallen is hard werken en kan soms zwaarder vallen dan je van te voren had gedacht. Er zijn verschillende vormen van pijnbeheersing die je kunnen helpen om door de pijn heen te komen. Tijdens de filmpjes van de digitale bevalavond (zie bovenaan de pagina) gaan we uitgebreid in op de verschillende soorten pijnstilling met hun voor en nadelen. Luister eerst naar de filmpjes voordat je de informatie hieronder leest. Hieronder is er alleen een kort overzicht weergegeven van de mogelijkheden niet-medicamenteuze en medicamenteuze pijnbeheersing. De medicamenteuze opties zijn mogelijk in het ZMC, beval je in een ander ziekenhuis, dan kan het zijn dat de opties anders zijn. Informeer hierover bij je verloskundige.