Kraamtijd

Wat kan je allemaal verwachten?

Aanmelden voor kraambed

Ben je voor de zwangerschap en bevalling onder controle van de gynaecoloog? Dan komt er na de bevalling een verloskundige bij je thuis langs voor de kraambedcontroles. Ook daarvoor kan je je inschrijven bij Lavita!

Kraamzorg

In de zwangerschap heb je je ingeschreven bij een kraamzorgbureau. We helpen jullie herinneren dat zij gebeld moeten worden na de bevalling. De kraamverzorgster komt de eerste acht dagen na de bevalling. Ze helpt met voeden, verschonen, badje etc. en doet de controles van moeder en kind (temperatuur, pols etc.) Ze beantwoordt al je vragen en helpt waar mogelijk in het huishouden. Zij noteert alle controles in het kraamboek. Wij komen in principe om de dag op kraamvisite om de gang van zaken te beoordelen. Wij blijven eindverantwoordelijk en de kraamzorg zal ons bellen en advies inwinnen waar nodig.

Borst of fles

Je mag zelf kiezen of je borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven. Je kan de verloskundige vragen om advies en informatie, maar uiteindelijk blijft het jouw keuze. Een belangrijk verschil tussen de twee zijn de antistoffen die je met borstvoeding wel meegeeft en met flesvoeding niet. Als je flesvoeding wilt geven maakt het niet uit werk merk je geeft, maar je begint wel altijd met voeding nummer 1 (geschikt voor pasgeborenen).

Voor meer informatie over borstvoeding, ga naar www.borstvoeding.nlwww.borstvoeding.com, of bezoek een van de borstvoedingsinformatieavonden in de buurt. Zij kunnen veel vertellen over kleine opstartproblemen, zoals stuwing, tepelkloven etc. Een goede voorbereiding maakt een groot verschil!

Aangifte van geboorte

Na de geboorte moet de baby aangegeven worden bij de gemeente. Dit moet binnen 3 werkdagen gebeuren en moet op het gemeentehuis in de plaats waar de baby geboren is. De baby krijgt dan zijn of haar BSN waardoor o.a. de kinderbijslag in gang wordt gezet. Centrum Jong (consultatiebureau) krijgt een bericht dat de baby geboren is en komt een paar dagen later langs voor de hielprik en de gehoortest. Als je niet getrouwd bent, krijg je bij de aangifte van de gemeente een informatiefolder mee over het regelen van de ouderlijke macht. Dit kunnen jullie makkelijk online regelen

Hielprik en gehoortest

De hielprik is een test die ongeveer 5-7 dagen na de geboorte plaatsvindt. Er wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van de baby wat getest wordt op 19 zeldzame ziekten. Hoe eerder we er achter komen dat een kind aangedaan is door één van deze ziekten, hoe minder schade er ontstaat. Je krijgt alleen uitslag als er (mogelijk) iets gevonden is. Geen bericht is dus goed bericht.

De gehoortest is een test waarbij ze een zacht dopje in het oor van de baby doen. Het oordopje geeft een piepje en het oor moet deze als het ware terugkaatsen. De uitslag hiervan krijg je meteen. Als de test niet lukt, wordt deze eerst een week later herhaald voordat er in een gespecialiseerd centrum verder gekeken wordt. Soms is een beetje water in het oor al voldoende om de test te laten mislukken.

Klachten

Het is niet gek dat je na de bevalling moe bent. Het heeft heel wat van je lichaam gevergd. Daarnaast slaap je de eerste nachten na de bevalling waarschijnlijk niet zo veel; de baby moet nog wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Probeer zo veel mogelijk rust te pakken overdag, bijvoorbeeld als de kraamzorg er is om de baby te troosten als hij of zij wakker wordt.  Accepteer ook hulp van anderen; laat familie een pan soep koken of laat vrienden er met je andere kinderen een dagje op uit trekken.

Je baarmoeder krampt na de bevalling nog na om je bloedverlies te verminderen en om snel te krimpen naar het oude formaat. Dit kan ongeveer 3 dagen aanhouden. Naarmate je meer kinderen gekregen hebt, moet je lichaam hier meer moeite voor doen. Je mag hiertegen maximaal 6 paracetamol zonder toevoegingen gebruiken per 24 uur. Ook frequent plassen zorgt er voor dat je minder naweeën hebt.

Na de bevalling hebben veel vrouwen last van spierpijn. Door massage, een warme douche en veel drinken ben je hier sneller vanaf.

Door het persen tijdens de bevalling krijgen veel vrouwen last van aambeien, een soort spatader ter hoogte van je anus. Deze gaan vanzelf over maar je kan ook naar www.curanal.nl om aambeienzalf te bestellen. Naar onze mening werkt deze zalf het beste.

Door de bevalling zijn de bekkenbodemspieren slap geworden. Dit heeft vaak een tijd nodig om te herstellen. Je kan alvast zelf beginnen met bekkenbodemspieroefeningen; span je spieren aan alsof je je plas wil ophouden. Houdt dit een paar seconden vol en ontspan daarna ook weer goed. Doe dit ongeveer 10 keer achter elkaar en drie keer per dag. Houden de incontinentieklachten langer aan dan 6 weken, neem dan contact op met een fysiotherapeut. Die kan oefeningen geven om de bekkenbodem te herstellen.

Na de bevalling hebben de meeste vrouwen last van hun vagina en perineum, ongeacht of en hoeveel hechtingen je hebt. Hechtingen kunnen vanaf de 5e dag gaan trekken. Vanaf de 6e dag kunnen we de hechtingen verwijderen. Dit is bijna nooit pijnlijk en het lucht vaak op.  Als je er geen last van hebt, kunnen ze ook blijven zitten. Ze lossen na ongeveer 2 weken vanzelf op. De pijn aan de onderkant neemt snel af; hoe lang het duurt voordat je klachtenvrij bent, verschilt per persoon.

Rond de 3e/4e dag krijgen de meeste vrouwen stuwing, ongeacht of ze flesvoeding of borstvoeding geven. Stuwing is het hard worden van de borsten door de melkproductie die op gang komt. Als je borstvoeding geeft, hoef je niets te doen om dit te voorkomen. Als je er toch veel last van hebt, krijg je van de kraamverzorgster tips en trucs. Bij flesvoeding kan je een strakke BH dragen vanaf de geboorte om de stuwing te beperken. Tip: maak een kraamverband nat en leg het in de vriezer. Dit kan je als koud kompres gebruiken.

Bij het geven van borstvoeding kan je last krijgen van pijnlijke tepels. De pijn kan vele oorzaken hebben. Een daarvan is een te korte tongriem bij de baby. Hierdoor kan de baby de tepel niet goed in zijn mond nemen waardoor er vaak tepelkloven ontstaan. De tongriem kan gekliefd worden door een verloskundige die daar een cursus voor gehad heeft. In onze praktijk zijn dit Katleen en Tania. Hier wordt een kleine vergoeding voor gevraagd. Op www.borstvoeding.com vindt je meer informatie hierover.

Dag vier en vijf staan bekend om de kraamtranen. De hormonen gieren maximaal door je lijf en je  bent erg vermoeid. Kortom, je moet om alles huilen. Dit is normaal en zal na één of twee dagen weer afzakken.

Als de somberheid langer dan twee weken aanhoudt (kan ook later ontstaan dan dag vier of vijf) dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Deze zal beoordelen of je last hebt van een postnatale depressie en wat er nodig is om je te helpen. 1 op de 10 vrouwen heeft hier last van. Schaam je hier niet voor maar zoek hulp!

Naast de aangifte en de eventuele ouderlijke macht, moet de baby aangemeld worden bij de zorgverzekeraar (meestal van moeder). Vaak is dit een kwestie van één telefoontje plegen of online een formulier invullen.

Ongeveer 6 weken na de bevalling ben je bij ons welkom voor een nacontrole. Bel na de bevalling de praktijkassistente om een afspraak te plannen, bij voorkeur bij de verloskundige die je bevalling begeleidt heeft. We vragen na hoe het sinds de bevalling gegaan is, hoe je de bevalling ervaren hebt en of we je nog ergens mee kunnen helpen. Verder vragen we naar jullie lichamelijke en psychische gezondheid. We stellen jullie feedback over Lavita ook zeer op prijs. Leuke foto’s mogen jullie altijd sturen naar ons gastenboek op Facebook.